www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,444,334
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ТОЛКУВАЊЕ НА СВЕТАТА БОЖEСТВЕНА ЛИТУРГИЈА НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ

МИРНА ЕКТЕНИЈА И АНТИФОНИ
Литургијата ја преобразува земјата во небо
Крстот го символизира Царството
Верниот народ домот:Амин
Тајната на Божијот мир
Христос е нашиот мир
За мир во целиот свет
Кој го бара мирот, копнее по Христа
Храмот е рај на земјата
Човекот е христоносен храм
Епископот седи на Горниот престол, на Божјото место
Христијаните го одржуваат светот
Нека се радуваат создадените
Уморни и оптоварени
Да не избави од сите неволји
Да не избави од гневот
Да не избави од опасност
Да не избави од тешкотии
Да не се плаши срцето ваше (Јован 14:1)
Самите себе, еден друг и сиот наш живот на Христа Бога да го предадеме
Неискажаната Божја љубов
Духовното пеење на душата и годи
Еве Го Јагнето Божјо (Јован 1,29)
Пак и пак, во мир да се помолиме на Господа.
Да учествуваме во наследството на светиите (Кол.1,12)
На Христа Бога да го предадеме.
Заеднички и усогласени молитви

ВХОД СО ЕВАНГЕЛИЕ – МАЛ ВХОД „ДА ВНИМАВАМЕ“

Ангелите и луѓето се обединуваат
Заедничка прослава небесните и земните
Горно место
Објавување на Христовото доаѓање
Светлост на богопознанието
Да Му пријдеме на Младоженецот носејќи ги светилките
Да Го гледаме и да Го слушаме Христа
Да го издигнеме умот од се што е земно
Мирот Свој ви го давам (Јован 14.27)
Благата вест за Царството

ЕКТЕНИЈА И ГОЛЕМИОТ ВХОД

Христос е бездна на благодат
Господи помилуј
Огласени
Отпуст на огласените
Направи да бидеме достојни
Просвети ја облеката на мојата душа

ХЕРУВИМСКА ПЕСМА

Херувимска песна
Зашто Ти, Господи, Си Тој Кој што принесува и Кој Се приносува
Како и тие кои ќе Го примат Царот на сите
Принесување на Светите Дарови
Богообразниот Јосиф, Го симна од дрвото
Светиот Дух сослужува

ЕКТЕНИЈА ЗА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ЧЕСНИ ДАРОВИ И СИМВОЛ НА ВЕРАТА

Совршенство без крај
Ангел чувар
Корисно за нашите души
Смрт – почеток на подобар живот
Гревови и незнаење
Мирот го подготвува патот на љубовта
Целив на љубовта
Двери, двери!
Набројување на Божјите дарови

СВЕТО ПРИНЕСУВАЊЕ (АНАФОРА) КАНОН НА ЕВХАРИСТИЈА

Стоиме со страв
Милост на мирот, жртва на похвала
Дарови на Светата Троица
Чудото во литургиското Претварање (Пресуштествена)
Да Му благодариме на Господа
Достојно и праведно
За сите…. ние Му благодариме
Победничка песна
Заедничко славење ангелите и луѓето
Бог толку го засака светот
Се извршува Христовата жртва
Тајната вечера и Божествена Литургија
За спомен на Христа (За Христов спомен??????!!!!!!)
Потсетување на Царството Христово
Твои од Твоите Тебе Ти принесуваме
Слегување на Утешителот
Достојно е да Те наречеме блажена, Богородице
Гостопримлива домаќинка (Угостителка) која ги храни верните

СПОМНУВАЊЕ ОД ДИПТИХОТ И ПРОЗБЕНА ЕКТЕНИЈА

Спомнување на Светиите
Посети не Боже
Принос за вселената
Со една уста и едно срце
Како мирис на духовниот миомир
Единство на верата
Заедница во Светиот Дух
Смелост према Бога
Сега сме деца Божји
Трпеза на мирот
Приклонување на главите

БОЖАНСТВЕНО ПРИЧЕСТУВАЊЕ

„Горе Те имам и долу Тебе ти се приклонуваме“
Светињата е над Светиите
Еден е свет, еден е Господ Исус Христос
Се прекршува Јагнето Божјо
Еден е Христос
Топлината на Светиот Дух
Молитви пред божественото Пришестување
Еве се допре до моите усни
Можеме секогаш да го празнуваме Воскресението
Припрема за пристап на Светата Причест
Со вера, страв Божји и љубов
Своите овци ги повикува по име (Јован 10,3)
Ние и Христос сме едно
Христос ја припрема трпезата и во првиот и во другиот свет
Ја видовмне Светлината на вистината
Се вознесе на небесата, Боже
Неможам да најдам зборови, Боже

ОТПУСТ

Во мир да излеземе
Полнотата на Црквата
Да биде Името Господово благословено
Благословот Господов и милоста

Преведе и обработи
Протојереј Митко Попоски
Виндзор, Канада 2023

======///////=======

ТОЛКУВАЊЕ НА
СВЕТАТА БОЖАНСТВЕНА ЛИТУРГИЈА

МИРНА ЕКТЕНИЈА И АНТИФОНИ

Литургијата ја претвора земјата во небо

Свештеникот, кревајќи го високо светото Евангелие и со него правејќи го знакот на крстот, гласно вели: Благословено е Царството на Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во вечни векови
Луѓето одговараат: Амин.

Преку Христовото овоплотување на луѓето им била откриена тајната на Троичниот Бог. „И бидејќи сè што се случува на божествената Литургија го претставува светотаинственото објавување на овоплотувањето Господово, неопходно е на божествената Литургија уште од самиот почеток да зрачи светлината на Света Троица и да ја пројавува и проповеда Света Троица“ (Свети Герман. Затоа свештеникот ја започнува светата служба со славословејќи ја Света Троица: Благословено е Царството на Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во вечни векови. Божествената Литургија е откровение на Царството на Троичниот Бог.

Божествената Литургија е, како пројавување на Царството, истовремено и тајната на Христовото доаѓање, бидејќи Неговото доаѓање е и Царството. Христос преку устата на свети Јован Златоуст го поставува прашањето: „Што е Царството Божјо?“ А потоа и одговара: „Моето доаѓање.“ Во Божествената Литургија тоа е токму Неговото доаѓање, бидејќи Христос „се пројавува преку самите Свети Тајни“ (Св. Јован Златоуст).

Литургиското Христово доаѓање, кое е и Евхаристиската Тајна, „ја преобразува земјата во небо… Затоа што ни покажува долу, на земјата, она што е најскапоценото на небото… Самиот Господ на Ангелите и Архангелите“. Храмот, во кој што верниците се собираат за да ја изразат својата благодарност кон Господа, станува „живеалиште на Ангелите, живеалиште на архангели, станува палата Божја, самото небо“ (Свети Јован Златоуст).

„Пред овоплотувањето на Логосот Божји, Царството Небесно било далеку од нас колку што е далеку небото од земјата. Но кога Самиот Цар небесен дојде кај нас и се согласи да се соедини со нас, тогаш на сите ни го приближи Царството Небесно“ (св. Григориј Палама). Со Христовото овоплотување ни се отворија вратите на Царството Небесно и благодарение на Божествената Литургија ние влегуваме во него. Во светата Литургија ги пред-вкусуваме добрата на Царството, зашто божествената Литургија е Царска трпеза и сите што учествуваат во неа, преку смртта минуваат „од Трпеза на Трпеза, со оние со кои е сеуште скриена, на оние на кои е веќе откриена“ (блажениот Николај Кавасила).

Сите кои учествуваат на божествената Литургија пристапуваат кон Царството кое почнува да се открива.

 

Преведе и обработи
О.М.П. Виндзор Канада 2023