www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,444,436
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


СВЕТИ СПИРИНДОН ЧУДОТВОРЕЦ

25 Декември

Свети Спириндон бил роден во градот Тримифунт од скромни родители, кои се бавеле со земјоделие, тој секогаш и бил најголема поткрепа на своите родители, како и самиот бил и останал скромен и смирен се до својата смрт. Во младоста се оженил и имаше деца. А жената му умрела многу рано и тој сиот се предал во служба на Бога. Заради неговото особено благочестие бил избран за епископ на градот Тримифунт. Но тој и како епископ не го изменил својот скромен и прост начин на живеење. Свети Спириндон како епископ и понатака го продолжил својот начин на живеење, трудејќи се самиот лично околу својата стока и обработката на земјата. За себе многу малку го употребувал стекнатото, поголемиот дел им го раздавал на бедните луѓе. Со Божјата сила покажал а и денес покажува големи чуда: тогаш измолил од Бога дожд во време на суша, го запрел и го сменил текот на реката, спасувајќи го населението од поплава. Воскреснал неколку мртовци, го исцелил царот Констанц од тешка болест, ги видел и ги слушнал ангелите Божји, проѕираше во тајните на човечките срца, многумина обратил во вистинската вера итн. Учествувал на Првиот Вселенски Собор 325 година во Никеја и со своето просто но јасно исповедање на верата, како и со многубројните моќни чуда што ги извршил, голем број еретици ги повратил во Православието. Бил и е, облечен во толку едноставна архијерејска облека, што кога еднаш поканет од царот сакал да влезе во царскиот дворец, војникот мислејќи дека е некој просјак му удрил шлаканица. Кроткиот и незлобив Спиридон му го светел и другиот образ. Откако Го прославил Бога со многубројни чуда и на многумина им бил од корист, какп и на целата Божја Црква, се упокоил во Господ во 348 година.

Неговите чудотворни мошти денес се наоѓаат на островот Крф и ден денес Го прославуваат Бога со многубројни чуда.

Веќе 1.700 години неговите мошти се нетрулежни, со својства на живост! Косата и ноктите и денес му растат и се одржуваат! Како и неговите обувки и облека се менуваат секој 6 месеци, бидејќи се изветвуваат и трошат! Неговите мошти имаат редовна човечка температура 36,6 степени!

Покрај сите испитувања кои се направени, ништо неможе да се докаже и утврди! Сите тоа го потврдуваат за БОЖЈО ЧУДО!

 

Подготви
отец Митко Попоски, 2022