www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,469,016
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ДОБРОТОЉУБИЕ – TOM V

Преподобен Никита Ститат

Кратки податоци за него

Преподобен Никита бил свештеник на Студискиот манастир, најискрениот ученик на свети Симеон Нов Богослов. Живеел и дејствувал во ХI век. Во сите тајни на духовниот живот го вовел свети Симеон и во таква мерка ги усвоил сите негови добродетели, така што станува второ духовно сонце, паралелно со својот учител, одзрачувајќи ги сите негови благодатни дарови и неговото учење.

– Потоа и тој самиот, преку постојани трудови, се вдлабочувал во Светото Писмо, а нешто и тој лично го доживеал и искусил, собрал премногу прекрасни мисли за поредокот на духовниот живот, и преку ова го направил својот ум преполн со божествени и натприродни созерцанија, напишал возвишени и премудри мисли, во што можат да се уверат сите, читајќи ги трите стотици. И, ако некој рече за нив дека се точно правило на добродетелниот живот, раководство кон непогрешно знаење, огледало на благоподобен живот со еден збор, најбогата ризница на богати поуки и филозофски идеи, тој ќе ја каже вистината за нив. Тие, колку се возвишени според мислата, толку се и убави според прекрасноста на изразувањето, така што, кога ги читаме, со наслада се исполнува нашата душа и од самата мисла и од начинот на убавината на нејзиното изложување.