www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,157,486
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


Мородвис – Најстарото населено место во Кочанската котлина

Селото Мородвис се наоѓа под падините на планината Плачковица, во општина Зрновци. Селото има околу 500 жители. Се наоѓа на 11 км. од градот Кочани и на 2.5 км. од селото Зрновци. До селото води убав асфалтиран пат.
Од 1935 година селото има основно училиште до 4 одд., има два археолошки локалитети, едниот е Црквиште, а другиот е

Манастириште, има куќи со стара архитектура, стари чинари од по 500 години кои се заштитени и две цркви, од кои едната црква Св. Тројца е во центарот на селото, на главниот пат, додека манастирот Св. Симеон е над селото.
Во локалитетот Црквиште е пронајдено црква од 3 и 4 век. На овој локалитет се пронајдени вредни предмети, накит, остатоци од цркви, гробници, но за жал, кога го посетив локалитетот, тој беше запуштен, со обрасната трева, па едвај најдов место за да го фотографирам локалитетот од патеката околу него. Според мештаните, откако биле пронајдени предметите во локалитетот, после тоа локалитетот се запуштил и не се одржува. Инфо табли нема, а нема никаде патокази како да стигнете до овој локалитет. Среќа имаше луѓе во селото, па прашував два пати како да стигнам до него.

Во средновековниот период тука постоел градот Мороздвизд, Моробиздон, Форомиздос, Форомендис – различни форми на записи за една иста населба.

Првото седиште на Брегалничката епархија е во селото Мордовис, а од 11 до 14 век Мороздвизд е главен епископски центар на целата Брегалнкчка област.

За разлика од претходниот мој пост за селото Зрновци, ова село според мене има повеќе што да понуди за туристите, бидејќи има повеќе знаменитости да се видат, но за разлика од Зрновци, овде немаше многу луѓе.
Во центарот на селото има две дрвја ,,Платанови стебла”, кои се стари околу 500 години и се природна реткост и едни од најстарите во Македониј

а. Спроти нив е црквата Св. Тројца и основното училиште Синиша Стоилов. Доколку продолжите по улицата нагоре покрај детскиот парк и споменикот на борците на НОБ од Втора светска војна, ќе видите неколку знаменитости во селото. Од десна страна има уште 2-3 Платанови стебла кои исто така се многу стари. Низ Низ селото покрај патот тече Морошка река. Од левата страна од патот е Етно куќата, но не беше отворена за посетители. Таа е изградена во етно стил и во неа има етно експонати од Источниот плански регион. Во неа се снимени делови за ,,Обичај Прочка” бо изведба на ФА ,,Љупчо Сантов”. Доколку продолжите право по улицата, таа завршува веднаш после Етно куќата, а реката тука ја пресекува улицата. Доколку продолжите по патот, од десна страна ќе видите стари куќи, а после неа и стара камена чешма која не е во функција. Патот продолжува до една куќа со мал мост над реката и тука и завршува.

Од делови на селото, поточно од местото кај археолошкиот локалитет Црквиште, има убав поглед кон Кочанската котлина, а сигурно уште поубав поглед има од другото наоѓалиште кое е блиску до манастирот Св. Симеон, над селото, но за жал до таму немав време да отидам.
Преубаво старо село со многу знаменитости кои вреди да се посетат.

Мородвис – Најстарото населено место во Кочанската котлина