www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,468,830
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ДОБРОТОЉУБИЕ – TOM III

Блажениот Диадох, епископ Фотички

Блажениот Диадох, епископ Фотички,
укажува на последните граници и на врвот на
совршенството на најзначајните добродетели

1) Границата или врвот на совршенството на верата е бестрашното проникнување на умот во Бога.

2) Границите на надежта се во преселувањето на умот во благата што ги очекуваме.

3) Границите на трпението невидливо, како видливи се гледаат со духовните очи, се наоѓаат неуклонливо во трпението.

4) Границите на немањето желба за богатење се во ова: да сакаме да немаме, како другите што сакаат да имаат.

5) Границите на разбирањето се во ова: да не знаеме за себе кога се устремуваме кон Бога.

6) Границите на смирената мудрост се ова: потполно да ги заборавиме своите добри дена.

7) Границите на негневењето се: големата желба да не се гневиме.

8) Границата на чистотата е чувството на непрестаната прилепеност за Бога.

9) Границите на љубовта се: умножување на пријателската расположба кон оние што не ожалостуваат и не навредуваат.

10) Границата на целосното изменување во сладосното доживување на Бога е: да и се радуваме и на самата мака на смртта.