www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,468,956
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ДОБРОТОЉУБИЕ – TOM III

Преподобен Теодор

Кратки податоци за неговиот живот

Претстојното умозрително слово треба да заземе достојно место во низата на другите аскетски списи според мудрото толкување на внатрешните појави во нашиот духовен живот и поуките, кои треба да бидат извлечени за подвижниците.

Не се знае кој бил авторот на овој спис. Во самиот наслов на списот се вели дека авторот е преподобниот Теодор. Но кој бил тој, не е познато. Составувачите на грчкото Добротољубие, гледајќи дека во ова Слово има слични мисли со оние што се содржани во Стоте глави на свети Теодор Едески, му го припишувале и овој спис нему и токму по овој негов спис во својот зборник го поместиле и ова Соѕерцателно слово. Ho, преосвештениот Филарет Черниговски, во својот спис (Учењето на светите отци 277, 10), пишува, дека ова Слово не може со сигурност да му се припише на свети Теодор Едески. И навистина, и самото Слово не дава сигурни покажувања за вакви тврдења.

Па затоа, оставајќи му можност и слобода на секого да го смета или да не го смета свети Теодор Едески како автор на овој спис, сметајќи го неговото читање корисно за сите, кои бараат духовна полза во ваквите четива, и ние, следејќи го примерот на грчкото Добротољубие и неговите составувачи, го вместуваме овој спис, исто така, веднаш по Стоте глави-корисни за душата од свети Теодор Едески.