www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,468,946
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ДОБРОТОЉУБИЕ – TOM III

Преподобниот наш отец Јован Карпатски

Кратки податоци за него

За светиот наш отец Јован Карпатски не знаеме ништо ни кој бил, ни во кое време живеел и дејствувал, ни каде се подвизувал, ниту што и да е што се однесува на неговата личност и на неговиот живот.

За него говори и сведочи само блажениот Фотиј, Цариградскиот патријарх, во 201-то изложение: „Ја прочитав книгата, во која, освен десетте дефиниции за главните добродетели и стоте поглавја од Диадох, епископот на Фотика, која се наоѓа во Епир, и неколкуте списи на преподобниот отец Нил, се наоѓа и списот од Јован Карпатски, на кој што му го дава следниот наслов „Утешни зборови кон монасите од Индија, кои му побарале утеха“.

Овој спис се состои од сто глави. Врз основа на овие зборови за свети Јован, и за свети Диадох, и за свети Нил, може да се заклучи дека бил нивни современик и дека живеел во петтиот век. Карпат е голем остров меѓу Родос и Крит. Свети Јован или бил роден таму или таму се подвизувал. Со своите поуки светиот отец ги закрепнува своите читатели со охрабрување при претрпувањето на маките и искушенијата во кои се наоѓале.