www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,468,935
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ДОБРОТОЉУБИЕ – TOM III

Преподобниот отец Теогност

 

Кратки податоци за неговиот живот

Не можеме со сигурност да кажеме дали овој преподобен отец Теогност, авторот на следните текстови, бил оној Александриец – толкувачот, за кого зборува Фотиј во своето 106-то четиво, или е некој друг, а не можеме да кажеме точно ни кога живеел. Но, како што дрвото се познава по плодовите што ги раѓа, така и за него можеме да кажеме дека бил од бројот на оние, кои имале добар живот – и со начинот на живеење и со својот разум, и дека заради чистотата на својот живот се удостоил да Го има во себе Светиот Дух, со Чие озарување бил просветуван неговиот ум, вдахнуван со оживотворувано вдахновување, како да испеал некоја свештена песна, испишувајќи ги овие глави. Тие, заради благодатта што е скриена во нив и заради духовните соѕерцанија, – им го насладуваат и умот и срцето на оние што ги читаат и поттикнуваат во нив ревност за животот – опишан и објаснет во нив, зашто во нив е изложен точно дејствителниот живот, а се дава и непогрешно укажување за издигнувањето во соѕерцателниот живот. Освен тоа, во неговите списи, оној што сака, може да се поучи и за тоа: каков треба да биде свештеникот и како треба да дејствува оној што е удостоен со свештеничкиот чин. На сите оние, кои ќе ги читаат овие глави трудољубиво и со внимание – ќе им пружат богата морална поука и сигурно раководство во спасоносната трезвеност.