www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,468,971
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ДОБРОТОЉУБИЕ – TOM III

Преподобниот отец свети авва Филимон

Кратки податоци за неговиот живот

Во кое време живеел преподобниот наш отец Филимон, којшто бил еден од најбогоносните, најтрезвените и солзносокрушените духовни учители, немаме податоци.

Но дека бил еден од најбогоугодните и најопитните, дека го сакал безмолвието повеќе од сите духовни старци, како вистински подражавател на свети Арсениј Велики, – ова можат да го видат оние што ќе го прочитаат ова слово за него. Зашто, пребивајќи трпеливо дење и ноќе во молитви и моленија во својата пустинска пештера, секогаш, плачејќи со постојани солзни извори, со својот сладок плач се измивал себе, се издигнувал над сѐ што е земно и телесно, се издигнувал високо со своето богољубиво и духовно соѕерцание – стоел секогаш како глув и нем пред Бога, и се удостоил со пречудното просветување со Божјата благодат.

Од ова се озарил како од сончевиот болскот – во своето потполно безмолвие и молчење. Овој секогаш споменуван духовен отец – се обогатил со дарот, не само да размислува, и да расудува, туку и да предвидува. Сведок за ова е писателот на овој Расказ за него, во кој ни се предава неговото мудро учење за светото трезвение, како од неговата дејствителна, така и од неговата соѕерцателна страна, засновани на долговремениот негов личен опит. Затоа, оној што сака да ја отфрли од себе нечистата и одвратна облека на страстите, како и оној, кој го соблекол од себе стариот човек и се облекол во светлата облека на бестрасноста и благодатта, или во новиот човек во Исуса Христа, тој, поучувајќи се често во ова учење на духовниот старец свети авва Филимон, кое бива полесно сфаќано доколку се исполнува на дело, лесно ќе го постигне тоа што го сака.

 

Обработи,
О.М.П. 2022