www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,000,111
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
 


Македонски Светители

 

 

1. Свети Апостол и Евангелист Лука ……………………… 31. Октомври Link
2, Свети апостол Филип ………………………………………. 27. Ноември Link
3, Света Лидија Македонка ……………………………………. 09. Април Link
4, Света Ирина Македонска     …………………………………. 05. Мај
5, Свети Ахил Преспански      ……………………………………… 28. Мај
6, Света Васа (Воденска) Солунска ……………………………. 03. Септември
7, Свети (15) Петнаесет Тиверополски …………………………… 11.  Декември Link
8, Свети Еразмо Охридски …………………………………………. 15. Јуни
9, Свети цар Јустинијан Први ……………………………………… 27. Ноември
10, Светите Агапија, Хионија и Ирина …………………………….. 29. Април
11. Светите рамноапостоли Методиј и Кирил Солунски…………. 24. Мај Link
12. Свети вмач. Димитриј Солунски ………………………………… 08. Ноември
13. Свети Јосиф Солунски …………… 08 февруари …+………….. 16. Јуни
14. Света вмч. Ирина Солунска ……………………………………. 18. Мај
15. Свети мч. Александар Солунски ……………………….. 25. Мај
16. Преподобен Давид Солунски …………………………………… 09. Јули
17. Света мч. Тесалоникија …………………………………………. 17. Ноември
18. Свети мч. Христо ……………………………………………….. 11. Декември
19. Свети Петар Атонски ………………………………………….. 25. Јуни
20. Преподобен Атанасиј Атонски ………………………………. 18. Јули
21. Преподобен Силоан Атонски …………………………………. 24. Септември
22. Преподобен Никодим Елбасански …………………………… 24. Јули
23. Свети Климент Охридски ……………09 август …..+……….. 08. Декември
24. Свети Наум Охридски …………………05 јануари ….+………. 03. Јули
25. Свети Горазд   ……………………………………………………… 09. Август
26. Свети Ангелариј   ……………………………………………….. 09. Август
27. Свети Сава  …………………………………………………… 09. Август
28. Свети епископ Григориј Охридски …………………………… 21. Јануари
29. Свети Теофил Струмички    ……………………………………. 23. Октомври
30. Преподобен Теофил Македонски ……………………………….. 01. Септември
31. Свети Урбан Македонски ……………………………………….. 12. Декември
32. Свети патријарх Николај Охридски …………………………
33. Свети преподобен Прохор Пчински ……………………. 28. Јануари
34. Свети преподобен Гаврил Лесновски  ………………….. 28. Јануари
35. Свети преподобен Јоаким Осоговски …………………. 29. Август
36. Преподобен Јован Рилски  ………………………………. 31. Август
37. Свети Иларион Мегленски ………………………………… 03. Ноември
38. Преподобен Петар Мегленски ………………………….. 10. Април
39. Преподобен Јаков Костурски ……………………………. 14. Ноември
40. Свети преподобен Јован Кукузел  ………………………… 14. Октомври
41. Свети Никодим (Прилепски) Тисмански ………………… 08. Јануари
42. Свети преподобен Нектариј Битолски ………………………… 18. Декември
43. Свети нмч. Ѓорѓи Кратовски ……………………………………. 24. Февруари Link
44. Света нмч-ца Злата Мегленска  ………………………………. 26. Октомври
45. Свети Иларион Лерински ……………………………………. 21. Октомври
46. Свети Ангел Лерински …………………………………………. 21. Ноември
47. Свети Агатангел Битолски …………………………………… 12. Март
48. Светите 40 преподобни Битолски маченици….22.март +….. 28. Октомври
49. Свети маченици Тријандафил и Анастасиј……………………… 21. Август
50. Свети Атанасиј (Спасо) Радовишки …………………………….. 21. Август
51. Преподобен Никодим Прилепски ……………………………….. 08. Јануари
52. Преп. мч-ци Евнувиј, Пајсиј и Аверкиј…….. 27. Март..+……. 20. Јули
53. Света новомаченици Босилка Пасјанска………………………. 13. Октомври
54. Свети Кипријан Слепченски …………………………………… 30. Април
55. Свети Теофил Тиверополски исповедник …………………….. 23. Октомври
56. Преподобен Теофилакт Охридски ………………………………. 13. Јануари
57. Свети преподобен епископ Гаврил Велички, Светогорец….. 12. Јануари Link
58. Преподобен Јоаникој Ракотински …………………………. 24. Јануари Link