www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,157,526
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


БЛАЖЕНСТВАТА

 1. Блажени се бедните по дух, зашто нивно е царството небесно!
 2. Блажени се оние што плачат, зашто тие ќе се утешат!
 3. Блажени се кротките, зашто тие ќе ја наследат земјата!
 4. Блажени се гладните и жедните за правда, оти тие ќе се наситат!
 5. Блажени се милостивите, зашто тие ќе бидат помиловани!
 6. Блажени се чистите по срце, зашто тие ќе Го видат Бога!
 7. Блажени се миротворците, зашто тие ќе се наречат синови Божји!
 8. Блажени се гонетите заради правда, бидејќи нивно е царството небесно!
 9. Блажени сте вие, кога ќе ве срамат и прогонат и кога ќе говорат против вас секакви лоши зборови – заради Мене!
 10. Радувајте се и веселете се зашто голема е вашата награда на небесата! (Мт.5,3-12)

 

ДВЕТЕ НАЈГОЛЕМИ ХРИСТОВИ ЗАПОВЕДИ

 1. Сакај Го Господа твојот Бог, со сето свое срце, со сета своја душа, со сета своја сила и со сиот свој разум.
 2. Сакај го својот ближен како себеси.