www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,468,897
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ДОБРОТОЉУБИЕ – TOM I

Преподобен Авва Исаиј

10. Заповеди за оние што се откажале од светот (Продолжение)

 

Слово на преподобниот авва Исаиј кон неговите ученици

10. Заповеди за оние што се откажале од светот (Продолжение)

1. Бог му покажал на светиот апостол Петар дека ниеден човек не треба да го смета нечист и осквернет (сп. Дела. 10, 15). Бидејќи се осветило неговото срце, секој човек за него станал свет. А за оној, чие срце е исполнето со страсти, за него ни еден човек не е свет. Поради страстите, кои се во неговото срце, тој мисли дека и секој човек е како него. Кога ќе му рече некој дека некој човек е добар, тој веднаш се гневи во своето срце. Пазете се да не понижувате никого – ни во своето срце.

2. Додека не почнал човек да се грижи за себе си, сѐ дотогаш мисли дека е пријател Божји. А кога се ослободи од своите страсти, тој почнува да се срамува да го подигнува својот поглед кон небото – пред Бога, гледајќи дека е бескрајно оддалечен од Него.

3. Некој човек имал двајца слуги и ги испратил на својата нива да жнеат пченица. Им заповедал, секој од нив, секој ден да ожнее по седум крстини снопје. Едниот од нив ја употребил сета своја сила, за да ја изврши заповедта на својот господар, но не успеал, затоа што тоа било над неговите сили, а другиот, очаен што не можел да ја изврши заповедта на својот господар, си рекол: “Кој може да направи толку многу работа во еден ден?” Па, откако потполно ја презрел заповедта на својот господар, не се грижел веќе за работата, легнал да спие; ту прозевнувал – ту спиел, се вртел ту на една – ту на друга страна, и така изминал целиот ден попусто. Вечерта се вратиле кај својот господар и му кажале што направиле. Господарот, откако ги ислушал обајцата, првиот свој слуга го пофалил, иако не извршил сѐ што му заповедал, а мрзливиот слуга го отпуштил и го избркал од својот дом. И ние не треба да очајуваме кога се наоѓаме и во најголеми страдања и маки, туку да ги вложуваме сите свои сили, да работиме напорно и да го направиме тоа што можеме. Јас верувам дека тогаш Бог и нас ќе не награди еднакво како и Своите сакани светии.

4. Секој човек треба да прави многу молитви пред Бога со голема смиреност на срцето и на телото, без да мисли дека направил нешто добро; да не им верува на пофалбите, да не се жалости од прекорите, да си спомнува за своите гревови, да се однесува спокојно спрема своите непријатели и да не дозволува лош збор да излезе од неговата уста, да не им каже лош збор, да не ги прекори, дури и пред оние што најмногу ги сака.

5. На крајот, монахот е должен да ги затвори сите врати на својата душа и да ги пази сите свои чувства, за да не падне преку тоа и да се запазува од оние од кои слуша светски зборови. Блажен е оној што мисли само за своите гревови и не се интересира за гревовите на другите луѓе.

Преведе
Отец Митко Попоски
Виндзор, Канада