www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,468,120
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ДОБРОТОЉУБИЕ – ТОМ I

СВЕТИ АНТОНИЈ ВЕЛИКИ

ПРЕДГОВОР – Свети Теофан Затвореник

Предлагајќи им го на љубителите на духовното читање добро познатото Добротољубие, сметаме дека е потребно да кажеме неколку зборови за што се работи.

Зборот „Добротољубие“ ја преведува грчката именка „Филокалија“, што значи: љубов кон убавото, возвишеното, доброто. Најдиректно, содржи објаснување за тајниот вистински живот во Господ Исус Христос. Тој вистински христијански живот во нашиот Господ Исус Христос е зачинет, развиен и усовршен со благодатта на Бога Отецот, со благодатта на Светиот Дух кој е присутен кај христијаните според секој поединец, под водство на самиот Христос Господ, кој вети дека ќе биде со нас во сите денови, и тоа неразделно.

Благодатта Божја ги повикува сите на таков живот. Тоа не само што е достапно за секого, туку е и задолжително, бидејќи во него е суштината на христијанството. Во него не учествува секој кој е поканет, како што секој што учествува во него не е негов причасник во иста мера. Избраните влегуваат длабоко во неа, искачувајќи се високо на нејзините скали.

Неговите форми, како и богатството на областите во кои се расплетува, не се помалку обилни и разновидни од манифестациите на обичниот живот. И кога би можело јасно да се разберат и да се изрази сè што се случува во него и сè што е неразделно од вистината на животот според Бога: непријателски напади и искушенија, борба и противење, подеми и падови, појава и зајакнување на разни феномени на духовниот животот, степените на општ напредок и состојбата на умот и срцето што му одговараат на секој од нив, меѓусебното дејствување на благодатта и слободата, чувството на близина и оддалеченоста на Бога, чувството од сеопфатна промислена и целосно неповратно предавање на себеси од десната страна на Господа, со одрекување од сите сопствени патишта, би било исто толку привлечно колку што е и поучна слика, слична на поимите за патување низ светот.

Патниците обично пишуваат белешки за време на патувањето за сè што вреди да се обрне внимание. Свои забелешки оставија и Божјите избраници, кои во многуте напорни патешествија ги чекореа сите патишта на духовниот живот во различни правци. Секако, значењето на тие патописи не е исто.

Оние кои немаат можност да патуваат можат да добијат приближно точни идеи за далечните земји без да отидат на местото, т.е. со читање на патувачките белешки на другите патници, бидејќи формите на животот на целото создание се повеќе или помалку се слични едни на други, без разлика во која земја се појавиле. Меѓутоа, такво нешто не важи за искуството на духовниот живот. Тоа можат да го разберат само оние кои патуваат сами. За оние кои не го забележале тоа останува сосема непозната наука. Па дури и оние што ја згазија неговата приказна не можат веднаш да го разберат. Нивните концепти и идеи стануваат појасни во согласност со напредокот во патувањето и продлабочувањето во полето на духот. Во согласност со умножувањето на личните искуства на духовниот живот, во нив се појасни и поразбирливи стануваат привидението на светите отци.

На крајот на краиштата, за сите христијани воопшто не е без значење прикажувањето на различни појави од духовниот живот, кои се содржани во светоотечките списи. Од него секој може да разбере дека постојат дури и повисоки облици на живот од оној на кој човекот може да се најде и со кој инаку може да се помири неговата христијанска совест, имено дека постојат уште повисоки степени на совршенство кон кои треба да се стреми и да се искачи. Обезбедувајќи такво разбирање, тоа секако ќе разбуди ревност за напредок, привлекувајќи го подоброто од она што го поседува.

За оние кои се на патот кон подобро и посовршено, тоа ги дава потребните индикации во сомнителни и двосмислени случаи, кога недостасува соодветно духовно водство или кога и таа ќе наиде на неодлучност што не дозволува решително решение за отстранување и двоумење на патниците. За да не згрешите, многу е важно да знаете како и каде да зачекорите во одреден случај. И што! Блескајќи како светлина од молња среде ноќ, таму се појавува изреката на одреден татко.

Општо земено, тоа е духовен расадник во кој верникот, читајќи ги поуките за појавите на духовниот живот, влегува со совест и срце. Чувствувајќи ги забележливите влијанија на силните перцепции, забележува дека се наоѓа во посебна, светла и животворна атмосфера. Тоа се утешни моменти во кои најчесто се зачинуваат и созреваат разни ластари на дрвото на духовниот живот. Затоа, не е чудно ако оној што го почувствувал, побрзо да го посвети секој слободен миг на проучување од искусни описи на духовниот живот, како што оној што ја сака добивката трча до местото каде што може да ја стекне, или како оној што ги сака задоволствата сè уште има каде да ужива. Често сака да дише во нив, оживувајќи го духовниот воздух, со вистина која нема празна љубопитност. Не, тоа е работа од суштинска потреба за напредок и добра состојба на умот.

Затоа отсекогаш им било потребно на вистинските христијани во своите раце да ги имаат списите на Светите Отци за духовен живот. За да се излезе во пресрет на пофалното чувство на таквата потреба, оние што имале можности и способности за таква работа имале долг да ги подготват светоотечките списи. Затоа се појавија целосни изданија како од свети Макариј, свети Исак, свети Ефрем Сирин, свети Лествичник и многу други или нивни збирки. Ваквите збирки, а и најдобрите, го вклучуваат и добро познатото Добротољубие.

Ете сега е јасно што е тоа Добротољубие. Ни дава зборови и поглавја на света трезвеност, т.е. целосно расудување и кратки изреки за внатрешниот духовен живот, во сите негови појави и дела. Оваа книга е составена за духовните потреби на ревнителите на духовниот развој. Оние кои го прочитале знаат каква ризница на духовна мудрост е во неа: ја читаат и уживаат во неа.

Уредникот на сегашното издание на Добротољубие првично имал на ум едноставно да ги провери претходните преводи и да го преведе непреведеното, за на читателите да им го понуди целиот текст од грчкиот оригинал. Но, во текот на својата работа се увери дека покорисно ни е да го зголемиме Добротољубие. Иако грчкото Добротољубие е поцелосно од словенското, тоа не содржи се што светите отци ни го дале како водич за духовниот живот и што би сакале да обезбедиме за корист и утеха на оние што го сакаат таквото читање. Поради тоа колекцијата што ја предлагаме е значително зголемена.

Нашата нова колекција ги следи стапките на претходното Добротољубие. Но, вклучивме и текстови кои ги нема во претходниот, доколку забележавме дека ги поседува одреден свет отец. Нашата збирка ја збогативме и со делата на други отци кои пишувале за духовниот живот. Така, на пример, претходната збирка Добротољубие од свети Антониј опфаќа само 170 поглавја за добрата природа и светиот живот, додека новата збирка содржи други негови текстови. Свети Макариј бил изоставен (вклучен е само преку 150 поглавја, всушност прераскажувањата на Метафраст), додека кај нас е претставен во одреден систематски редослед, според негови зборови. Од свети Исаија Отшелник има само 27 поглавја, неговите кратки изреки, додека сите негови познати зборови, вкупно 27, ги имаме во нов превод од грчки. Слично е направено и со Евагриј и со преподобен Марко. Слична постапка ќе се примени и во другите томови на Добротољубие.

Таков е начинот на склопување на новото Добротољубие. Ќе го следи примерот на оригиналот, со додавање на оние текстови кои на љубителите на ваквото читање ќе им го овозможат неопходното водство во животот според Бога.

Нема да ги наведеме сите пишувања во целост, бидејќи е многу полесно да се изразат мислите преку изреки. Некогаш ќе ги наведеме во одредена систематска форма, а понекогаш и без неа. Меѓутоа, самите свето-отечки учења секогаш ќе бидат сугерирани во зборовите на самите отци.

На читателите им го предлагаме првиот том на Добротољубие во нова форма. Вклучувајќи:

Списи на свети Антониј;
Изреки од проповедта на свети Макариј;
Зборовите на преподобниот Исаија Отшелник; Поуки на преподобниот Марко подвижник; Списите на монахот Евагриј.
Истиот ред постои и во грчкото Добротољубие. Кај нас во вториот том свое место ќе најде свети Касијан, кој се наоѓа меѓу Евагриј и преподобен Марко.
Епископот Теофан

 

Преведе,
Отец Митко Попоски
Виндзор, Канада