www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,444,440
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ДОБРОТОЉУБИЕ – ТОМ I

ПРЕДГОВОР – Свети Теофан Затворник

СВЕТИ АНТОНИЈ ВЕЛИКИ

 

За животот и за списите на свети Антониј Велики

 1. Поуки на свети Антониј Велики
 2. Поуки за добар морален и свет живот во 170 глави
 3. Правила за испоснички монашки живот
 4. Изреки од свети Антониј Велики и искажувања за него
 5. Објаснување на некои изреки на свети Антониј Велики дадени по смртта на светиот отец од страна на еден старец

 

 

ДОБРОТОЉУБИЕ – ТОМ I

ДОБРОТОЉУБИЕ СВЕТИ МАКАРИЈЕ ВЕЛИКИ

ПОУКИ НА СВЕТИОТ МАКАРИЈА

За христијанскиот живот, одбрани негови беседи

 

Сведочанаство за животот и списите на
Свети Макариј Велики

 1. ПРВОБИТНА СВЕТЛА СОСТОЈБА
 2. МРАЧНА СОСТОЈБА НА ПАДНАТИОТ
 3. ГОСПОД, УСТРОЈИТЕЛ НА СПАСЕНИЕТО
 4. СОЗДАВАЊЕ ЦВРСТИ РЕШЕНИЈА ЗА СПАСЕНИЕ ВО ГОСПОДА
 5. ПОДВИЖНИЧКА СОСТОЈБА
 6. СОСТОЈБА НА ОНИЕ КОИ ПРИМИЛЕ ДЕЈСТВЕНОСТ НА ДУХОТ
 7. ВИСОК СТЕПЕН ХРИСТИЈАНСКО САВРШЕНСТВО
 8. ИДНИОТ ЖИВОТ
 9. БАРАЈТЕ ГО НАЈНАПРЕД ЦАРСТВОТО БОЖЈО

 

 

ДОБРОТОЉУБИЕ – ТОМ I

Преподобен Авва Исаиј

 

За животот на нашиот препoдобен отец Исаиј,
нитријскиот авва и за неговите списи

 1. Заповеди од авва Исаиј на браќата што живееле со него
 2. За природниот закон
 3. За состојбата на почетниците и ќелијците
 4. За заедничкиот пат на оние што живеат во ќелии и за совеста
 5. За заповедите на верните. Совети на оние што сакаат да живеат во мир еден до друг
 6. За оние што сакаат да имаат добар внатрешен духовен живот во молчење:да внимаваат на себе си, за да ги одбиваат духовните крадци кои ги поткрадуваат и да не живеат како во плен и ропство, предавајќи ги своите срца на неприлични дела и заборавајќи за своите гревови
 7. За добродетелите
 8. Изреки
 9. Заповеди за оние што се откажале од светот
 10. Заповеди за оние што се откажале од светот (Продолжение)
 11. За Синаповото зрно
 12. За виното
 13. За оние што се подвизувале и што својот подвиг добро го извршиле
 14. Делата на плачот
 15. За откажувањето од светот
 16. За радоста на душата што посакала да му служи на Бога
 17. За помислите при откажувањето од светот и за подвижништвото
 18. За незлопаметењето
 19. За страстите
 20. За смиреномудрието
 21. За покајанието
 22. За дејствувањето на новиот човек
 23. За совршенството
 24. За бесстрасноста
 25. До ава Петар, неговиот ученик
 26. Слова предавани од авва Петар, ученикот на авва Исаиј, кои ги слушал од него
 27. “Пази се!” (5. Мој. 15, 9)
 28. За гранките на злото
 29. Риданија
 30. Правила и совети на монасите – почетници
 31. Изреки на свети авва Исаиј
 32. За запазувањето на умот
 33. За подвижништвото и безмолвието

 

 

ДОБРОТОЉУБИЕ – ТОМ I

Авва Евагриј

За животот и списите на авва Евагриј

 1. Глави за дејателниот – подвижнички живот до Анатолиј
 2. Сто глави за дејателниот (подвижничкиот) живот
 3. Претставување на монашкиот живот за тоа како монасите треба да се подвизуваат и безмолствуваат
 4. Триесет и три глави аналогии и споредби
 5. Изреки за духовниот живот – според буквите на грчката азбука
 6. Други изреки
 7. За осумте помисли – до Анатолиј
 8. Мисли во врска со натписот за осумте помисли
 9. Поуки за браќата кои живеат во манастири
 10. Поуки за девствениците монахињите
 11. За различните порочни помисли
 12. За соништата
 13. За духот на жалоста
 14. За славољубието
 15. Изреки

 

 

ДОБРОТОЉУБИЕ – TOM I

Свети Марко Подвижник

За животот и списите на свети Марко

 1. Послание до монахот Николај
 2. Поуки од свети Марко, извадоци од неговите други слова
 3. Двесте глави за духовниот закон
 4. Двесте дваесет и шест глави до оние кои мислат дека можат да се оправдаат со дела