www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,444,258
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


ОД БИБЛИСКАТА ИСТОРИЈА Временска линија на Стариот Завет 2100 г. пред Христа.

Многу наведени години се приближни
и може да варираат според различни изучувања

БИТИЕ
Некои научници го даваат раѓањето на Авраам во 1952 година пред Христа
• Авраам 2166 – 1991 BC
• Исмаил 2080 – 1943 BC
• Исак 2066 – 1886 BC
• Јаков (Израел 2005 – 1859 BC
• Јосиф 1914 – 1805 BC
• Јосиф во Египет 1884 BC
• Јаков се сели во Египет 1876 BC

ИСХОД – ЛЕВИТ – БРОЕВИ – ВТОРОЗАКОНИЕ – ИСУС НАВИН
Ропството во Египет
• Арон 1529 – 1407 BC
• Мојсеј 1526 – 1406 BC
• Излегувањето од Египет 1446 BC ; Времето на Десетте Божји закони и градењето на Скинијата
• Под водство на Исус Навин влегуваат во Ветената Хананска земја.

СУДИИ – ЦАРСТВА – ЛЕТОПИСИ
• Рут и Воз 1350 BC
• Пророк Самуел 1060 – 1020 BC
• Цар Саул 1051 – 1011 BC
• Цар Давид 1011 – 971 BC
• Цар Соломон 971 – 931 BC
• Пророк Илија 870 – 845 BC
• Пророк Елисеј 845 – 800 BC
• Цар Јеревоам 793 – 746
• Цар Јошија 732 – 722
• Израил под ропство на Асирија 722
• Цар Езекил на Јудеја 716 – 687
• Цар Манасија 697 – 643
• Пророк Јона 783 – 753
• Пророк Амос 760 – 753
• Пророк Осија 752 – 722
• Пророк Михеј 738 – 698
• Прво ропство под Вавилон 605
• Второ ропство под Вавилон 597
• Вавилонците го рушат Ерусалим и Соломоновиот храм 586
• Враќањето на Израилскиот народ од Вавилон 538
• Обновување на Соломоновиот храм 536 – 516
• Пророк Захарија 520 – 518
• Езра 457
• Неемија 444-432