www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,468,078
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
            Архиепископ 
            Охридски и Македонски ОА 
            на Јустинијана Прима и 
            Митрополит Скопски 
            ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
            ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
            Митрополит 
            Преспанско-Пелагониски и 
            Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
            Митрополит 
            Дебарско - Кичевски и 
            Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
            Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
            Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
            Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
            Митрополит 
            Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
            Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит 
            Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
            Митрополит 
            Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
            Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
            Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
            Епископ викарен 
            Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков 
            викарен епископ Полјански на 
            Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


Од историјата

на Македонија Македонскиот народProta Mitko Poposki

1. ДЕЛ ОД ИСТОРИСКАТА ВИСТИНА ЗА МАКЕДОНИЈА
ВО АНТИЧКИОТ ПЕРИОД
 

2. МАКЕДОНИЈА, земја од антиката

3. Јазикот на Македонците и неговото ПОТЕКЛО

4. Македонците во времето на Исус

5. Свети апостол Павле во Македонија

6. Македонецот св. ап. и ев. Лука

7. Пресв. Богородица во Македонија

8. Византискиот Имперетор Јустинијан Прима

9. Црквата на Јустинијан во Македонија

10. Светите Кирил и Методиј

11. Свети Климент и преподобен Наум Охридски

12. МПЦ во времето на цар Самоил

13. Св. Сава се одвојува од МПЦ

14. МПЦ во време на цар Душан

15. Укинувањето на Автокефалноста на МПЦ

16. МПЦ во времето на укинувањето

17. МПЦ во состав на СПЦрква

18. МПЦ во времето на Балканските војни

19. Издеглавје

20. Иницијатива на Македонците за Автокефалност

21. МПЦ-ОА на Јустинијана Прима, денес

22. Доказ за македонскиот етно-културен карактер на Антиохија
.      (Пишува: Проф. Александар Донски)

23. Неколку размислувања за етничкото потекло на светиот апостол Филип
.      (Пишува: Проф. Александар Донски)

24. УЛОГАТА НА МПЦ-ОА ВО ПРЕСПА

25. СВЕТИ ПАРТЕНИЕ ЗОГРАФСКИ

26. Македонската Црква „Свети Стефан“ во Истанбул, нарекуваат “Железната Црква”

27. ВО МОСКОВСКАТА НАРОДНА БИБЛИОТЕКА

28. Мородвис – Најстарото населено место во Кочанската котлина

29. Зошто БУГАРИТЕ ја запалиле Црквата Св. Богородица во Скопје