www.m-p-c.org
As of March 23, 1998:
4,042,311
Дезајн од / Design by

Ace's Project Devgelopment Inc

SHEMA Logistics & Leveraged Communications Ltd.

г.г. Стефан 
                        Архиепископ 
                        Охридски и Македонски ОА 
                        на Јустинијана Прима и 
                        Митрополит Скопски 
                        ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА 
                        ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
  г.г. Стефан
Архиепископ
Охридски и Македонски ОА
на Јустинијана Прима и
Митрополит Скопски
ПОГЛАВАР НА МАКЕДОНСКАТА
ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

 
  г. Петар 
                        Митрополит 
                        Преспанско-Пелагониски и 
                        Австралиско - Новозеландски
  г. Петар
Митрополит
Преспанско-Пелагониски и
Австралиско - Новозеландски

 
  г. Тимотеј 
                        Митрополит 
                        Дебарско - Кичевски и 
                        Австралиско - Сиднејски
  г. Тимотеј
Митрополит
Дебарско - Кичевски и
Австралиско - Сиднејски

 
  г. Наум 
                        Митрополит Струмички
  г. Наум
Митрополит Струмички

 
  г. Агатангел 
                        Митрополит Повардарски
  г. Агатангел
Митрополит Повардарски

 
  г. Иларион 
                        Митрополит Брегалнички
  г. Иларион
Митрополит Брегалнички

 
  г. Методиј 
                        Митрополит 
                        Американско-Канадски
  г. Методиј
Митрополит
Американско-Канадски

 
  г. Пимен 
                        Митрополит Европски
  г. Пимен
Митрополит Европски

 
  г. Јосиф 
                        Митрополит 
                        Тетовско - гостиварски
  г. Јосиф
Митрополит
Тетовско - гостиварски

 
  г. Григориј 
                        Митрополит 
                        Кумановско - осоговски
  г. Григориј
Митрополит
Кумановско - осоговски

 
  г. Јосиф 
                        Митрополит Осоговски
  г. Јосиф
Митрополит Осоговски

 
  г. Климент 
                        Епископ викарен - хераклејски
  г. Климент
Епископ викарен - хераклејски

 
  г. Партениј 
                        Епископ викарен 
                       Бигорско - Антаниски
  г. Партениј
Епископ викарен
Бигорско - Антаниски

 
  г. Јаков  
                        викарен епископ Полјански на  
                        Митрополитот струмички
  г. Јаков
викарен епископ Полјански на
Митрополитот струмички

 
 


Светоста е основниот мотив во животот на христијаните

Негово Блаженство
Архиепископ Охридски и Македонски ОА
На Јустинијана Прима
Г. Стефан

 

Светоста е основниот мотив во животот на христијаните, тоа е нашата егзистенцијална цел, односно светоста е богопоставената реализацијата на човечката личност.

Бидете свети, бидејќи Јас Сум свет, нè повикува нашиот Господ Бог. И сите, неизоставно, следејќи ги и применувајќи ги критериумите поставени во нашата природа и кажани во Словото Божјо, сме повикани да се стремиме кон овој единствен оправдан и полезен врв на успехот.

Црквата никогаш не била ниту може да остане без светители!

Тие се гарантот за вистинитоста на нашата вера, односно тие се потврда на успешноста на проекцијата што за животот на секој човек ја постави нашиот Спасител, Господ Исус Христос.

Така, секој што доследно ќе Го следи Христа, секој што ќе ја исповеда правилно верата и ќе ја применува во дела, а својот подвиг ќе го потврдува со учеството во Евхаристијата, тој врви по патот на спасението, а тој пат е, всушност, здобивањето на совршенството кон кое Господ Христос нè упати , односно здобивање на светоста.

Секако, потврда за нечија светост, за нечие спасение, т.е. обожување, дава Господ преку Црквата.

Во првите векови на Христијанството, сите верни биле нарекувани свети, зашто првенствено живееле таков живот, во секојдневно исполнување на Евангелието, и затоа што, подготвени вистински, секогаш се причестувале со Телото и Крвта Господови.

Така, светиот апостол Павле, упатувајќи ги своите посланија до разните народи, задолжително или во прологот, или, пак, на крајот од текстот пишувал дека неговото слово е наменето за светиите .

Подоцна, со губење на нивото на верата, користењето на терминот свети за верниците се изгубил, бидејќи и квалитетот на христијанското живеење опаднал, па почнал да се користи, како што е до ден денес, за оние богоугодници кои Црквата ќе ги прогласела за такви.

Тоа биле луѓе со особен духовен живот, поради што се удостоиле со благодатта да станат садови на Светиот Дух.

Не сите што ќе се спасат, Црквата ги вбројува во списокот на светителите

Тоа доаѓа по промисла Божја, Црквата ги има инструментите, по спроведувањето на соодветната постапка, да прогласи некој Божји угодник за светител, но зошто токму тој, тоа е волја Божја.

Почитувањето на светителите и молитвата кон нив е стара колку што е стара и Црквата, односно датира уште од апостолско време.

Знаеме дека за време на гонењата на христијанството од страна на Римската Империја, пострадувале мнозина коишто недвосмислено и непоколебливо ја исповедале верата во Единствениот жив Бог, и во Неговиот Месија, Спасителот Господ Исус Христос.

Тие веднаш биле од верниците прогласувани и почитувани како светители, па местата на кои се закопувале служеле како места за молитва.

Оттаму, подоцна, со добивањето на слободата на христијантвото со Миланскиот едикт од 313 година, кога се создале услови за слободно исповедање и практикување на верата, врз гробовите на овие маченици се граделе храмови.

Затоа и ние денес кога осветуваме новоизграден храм, во престолот, кој што стои во центарот на олтарот, вградуваме мошти, а исто така, и во антимисот врз кој се служи Литургија, се вшиваат парчиња – мошти од светители.

Секако, неточни се обвинувањата дека ние, православните, со молитвите што ги упатуваме кон светителите, ја прекршуваме првата и втората од десетте Божји заповеди (Јас сум Господ, Твојот Бог, и да немаш други богови освен Мене и Не прави идол или слика на она што е горе на небото и што е долу на земјата, и што е во водата под земјата; не им се поклонувај и не им служи).

Значи, ние нив ги почитуваме, поради нивното духовно достигнување и соединувањето со Бога, и не им служиме, односно не ги обожуваме.

Почитувањето на светителите од наша страна се изразува со тоа што ние ним им се обраќаме за застапништво, за помош, односно да се молат пред Божјиот престол за нас, зашто тие се нашите небесни пријатели.

Всушност, со честа што им ја укажуваме на светителите, односно поклонувајќи им се ним, ние Го почитуваме Господ Христос, Кој живее во нив.

Христос е почетокот, средината и крајот – Свети Симеон Нов Богослов вели

Тој е во сите – и во првите, и во средните, и во последните… Тие што од род во род, преку исполнувањето на заповедите стануваат свети, заменувајќи ги претходните, се соединуваат со нив, просветлувајќи како и тие, и примајќи ја благодатта Божја по причеста; и сите тие како да стануваат еден златен синџир, во кој секој од нив е одделна алка што се спојува со претходната алка преку верата, делата и љубовта.

Светата православна црква има повеќе чинови на светители, и тоа: апостоли, пророци, преподобни, свети ѓакони, свештеници и епископи, праведни, бесребреници, маченици, свештеномаченици, преподобномаченици, великомаченици и др.

Процесот на вбројување на некој богоугодник во календарот на Црквата, се нарекува канонизација.

Тоа е особен процес, кој подразбира опсежно испитување на личноста и животот на тој што ќе се прогласува за светител, односно проверување на преданијата за неговиот подвиг и сведоштвото за верата и чудата што ги извршил, како во животот, така и по упокојувањето.

По ова, Комисијата задолжена за процесот, изработува житие, служба и икона на новиот светител или светители и на Литургија ја објавува канонизацијата.

Секако, мораме да нагласиме дека почитувањето на некој светител не е последица на чинот на канонизирање, туку обратно, секогаш вбројувањето во списокот на светите, се случува како последица на сенародното почитување.

Еден од најстарите светителски чинови во Светата Црква е маченичкиот

Мачениците се луѓе што пострадале, односно биле убиени само затоа што верувале во Господ Исус Христос и не сакале да го променат она што станало дел од нивното битие, зашто знаеле, живееле и чувствувале дека тоа е вистинското, зашто гарант за тоа е Оној Кој е Патот, Вистината и Животот.

Првите маченици за Христа се Витлеемските маченици. Во првите векови на Христијанството, многумина со својата крв ја посведочиле Вистината.

Еден од раните писатели на Црквата, Тертулијан вели: Крвта на мачениците е семето на христијанството. Колку повеќе христијани убивале, толку повеќе нови се крштевале. Зашто, нивното страдање не било од утопија, не било поради непромисленост и неукост, или поради закани, туку од љубов кон својот Бог, зашто за нас ќе вреди ли животот, доколку во него Го нема Бога, доколку се откажеме од својот Создател и свртиме грб на трајната заедница со Него….

 

Архиепископ Охридски и Македонски ОА
.г.г Сгефан

 

Најнови Вести

ОД БИБЛИСКАТА ИСТОРИЈА Временска линија на Стариот Завет 2100 г. пред Христа

11.10.2021
Многу наведени години се приближни и може да варираат според различни изучувања БИТИЕ Некои научници го даваат раѓањето на Авраам во 1952 година пред Христа • Авраам 2166 – 1991 BC • Исмаил 2080 – 1943 BC • Исак 2066 – 1886 BC • Јаков (Израел 2005 – 1859 BC • Јосиф 1914 – 1805 […]... [Повеќе...]

ОСВЕТУВАЊЕ НА ЦРКВАТА СВЕТИ ДИМИТРИЈ СОЛУНСКИ ВО КАВАДАРЦИ

11.10.2021
Кликни да го видете видеото -> https://fb.watch/8z51YOS4-z/... [Повеќе...]

Семакедонски христијански православен собор

11.10.2021
На денот на кои го чествуваме споменот на сите македонски светители, во црквата „Св. Кирил и Методиј“ во Велес, беше одржан традиционалниот Семакедонски христијански православен собор. Со светата Божествена литургија чиноначалствуваше Митрополитот Повардарски г. Агатангел, во сослужение на бројно свештенство на Повардарската епархија, а молитвено присуствуваа голем број верници, исто така, од сите градови на […]... [Повеќе...]

Интервју, Со Архиепископот Охридски и Македонски ОА На Јустинијана Прима Г. Г. Стефан

11.10.2021
1. Ваше Блаженство, кои се канонските основи врз кои се темели автокефалноста на Македонската Православна Црква? Архиепископот: Православната Црква е Една, Света, Соборна и Апостолска. Нејзината поделба на самостојни цркви, автокефални или автономни, не му противречи на единството на Црквата, зошто, како вели познатиот канонист Валсамон – „сите цркви Божји се сметаат за едно тело“, […]... [Повеќе...]

По повод 8 Септември

10.09.2021
Денот на независноста на Република Македонија, се одржа пикник во повеќе црковни општини на Македонската Православна Црква на Американско-Канадската епархија      ... [Повеќе...]
Илинден

ИЛИНДЕНСКА ПОСЛАНИЦА

04.08.2021
† СТЕФАН  ПО МИЛОСТА БОЖЈА, АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД, ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, ДО МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ ЧЕДА НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА – ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА, А ПО ПОВОД ИЛИНДЕНСКИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГА         Стојте така во слободата, со која Христос нѐ ослободи, и не […]... [Повеќе...]

МПЦ-ОА на Јустинијана Прима благослови и прогласи тројца нови светители

12.07.2021
Евнувиј, Пајсиј и Аверкиј, тројцата монаси кои настрадаа во 1558 година, кога турската војска го нападна манастирот „Света Богородица Пречиста“ вчера од верниците и достоинствениците на МПЦ-ОА беа благословени и прогласени за нови светци на богослужбата во кичевскиот манастир. Луѓето ја допираа иконата која им ја претстави архиепископот Стефан со ликовите на тројцата монаси. Тие […]... [Повеќе...]

Oд кабинетот на архиепископот на МПЦ-ОА, г.г. Стефан

12.07.2021
Во јавноста и во дел од медиумите се пишуваше дека МПЦ-ОА ќе го менува името, односно дека ќе ја избрише придавката „македонска“. Но од кабинетот на архиепископот г.г. Стефан испратија демант до јавноста, во кој се негира секоја промена на името на црквата, особено нагласувајќи дека нема никакво бришење од називот на Македонската православна црква-Охридска […]... [Повеќе...]

Од Канцеларијата на САС на МПЦ – ОА

13.06.2021
Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската Православна Црква Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА)   Светиот архијерејски синод (САС) на Македонската Православна Црква ‒ Охридска Архиепископија (МПЦ – ОА), го поддржува процесот за имунизација на населението, сметајќи го за потребен во надминувањето на кризата со Коронавирусот. Во таа насока, САС се оградува од изнесените лични ставови […]... [Повеќе...]

К О Н К У Р С

14.05.2021
Македонска Православна Црква Macedonian Orthodox Church   За прием на ученици во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски“ – Скопје за учебната 2021/22 година Кандидатите треба да ги исполнуваат следниве услови: – Да завршиле основно образование; – Да имаат основно познавање од Православието; – Да се телесно и душевно здрави; – Да не се постари […]... [Повеќе...]

Светоста е основниот мотив во животот на христијаните

12.05.2021
Негово Блаженство Архиепископ Охридски и Македонски ОА На Јустинијана Прима Г. Стефан   Светоста е основниот мотив во животот на христијаните, тоа е нашата егзистенцијална цел, односно светоста е богопоставената реализацијата на човечката личност. Бидете свети, бидејќи Јас Сум свет, нè повикува нашиот Господ Бог. И сите, неизоставно, следејќи ги и применувајќи ги критериумите поставени […]... [Повеќе...]

ВЕЛИГДЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА АРХИЕПИСКОПОТ ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ ОА СТЕФАН

04.05.2021
† СТЕФАН ПО МИЛОСТА БОЖЈА, АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД, ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ ЧЕДА НА МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, А ПО ПОВОД ВЕЛИГДЕНСКИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГА, ПОЗДРАВУВАЈЌИ ГИ СО ВЕЛИЧЕСТВЕНИОТ И ТОРЖЕСТВЕН ПОЗДРАВ – ХРИСТОС ВОСКРЕСE! Во светот ќе имате маки; само не бојте се, […]... [Повеќе...]

НА ВЕЛИКА САБОТА ВО ЦРКВАТА „СВ. НИКОЛА“ ВИНДЗОР, ОНТАРИО. КАНАДА

04.05.2021
Велика сабота е: Денот на Големиот Покој е времето кога Христовото тело е во гробот. Покојникот е внатре од вчера. Велика сабота е: Денот меѓу смртта и воскресението, меѓу Петок и Велигден, денот што ги спојува распнувањето и радоста. Велика Сабота е денот: На слегувањето на Несоздадениот Благодатен Оган од Небото! Овој е втор ден […]... [Повеќе...]

Во Египет откриени христијански урнатини кои ја потврдуваат „природата на монашкиот живот“ во тој регион

05.04.2021
• 03 март/16 март 2021 лето • Француско-норвешки археолошки тим откри нови христијански урнатини во пустина во западниот дел на Египет, со што се потврдува дека постоел монашки живот во регионот во петтиот век од нашата ера, соопшти египетското министерство за антиквитети. „Француско-норвешката мисија за време на своето трето ископување на локалитетот Тал Гануб Каср […]... [Повеќе...]

(2010-2014) Научници тврдат дека во источна Турција пронашле остатоци од Ноевата арка (Брод)

23.03.2021
Меѓународна група научници, меѓу кои има кинески и турски претставници соопшти дека на височина од околу четири илјади метри на планината Агр во источна Турција пронашла остатоци од дрвен брод, кој датира од пред 4.800 години, кој според екипата се од Ноевата арка. Научниците тврдат дека остатоците покажуваат дека на бродот имало многу простории, во […]... [Повеќе...]

† В А Р Т О Л О М Е Ј По милоста БожјаАрхиепископ Константинополски, на Нов Рим и Вселенски Патријарх

15.03.2021
Огласително слово за почетокот на Светата и Велика Четириесетница 28 февруари/13 март 2021 лето Господово † В А Р Т О Л О М Е Ј по милоста БожјаАрхиепископ Константинополски, на Нов Рим и Вселенски Патријарх Досета полнота на Црквата, благодат и мир нека биде од Спасителот и Господ наш Исус Христос, а од нас […]... [Повеќе...]

Интервју на Митрополитот Агатангел

10.03.2021
Агатангел: Лани не зaтворија за најголемиот христијански празник Воскресението Христово, а за другите празници од другите вероисповести беше се слободно Лани не затворија за најголемиот христијански празник Воскресението Христово, а за другите празници од другите вероисповести беше се слободно, истакна вечерва на ТВ Алфа Митрополитот Повардарски Агатангел. Тој вели дека се надева дека ќе биде […]... [Повеќе...]

САС на МПЦ – ОА со голема загриженост..

01.03.2021
САС на МПЦ – ОА со голема загриженост ја разгледа појавата на антицрковни тенденции, кои, свесно или несвесно, го нарушуваат единството и чистотата на правoславната вера, како и духовниот и канонски поредок. Ваквите пројави главно се демонстрираат на социјалните мрежи, каде што преку духот на осудата, а за некакво божемно „отстапување од светите канони“ се […]... [Повеќе...]

Архиепископот Стефан испрати честитка до новиот Српски патријарх

01.03.2021
До Неговата Светост, Архиепископ Пеќски, Митрополит Белградско-карловачки и Патријарх Српски г.г. ПОРФИРИЈ Ваша Светост, Од Наше, како и од името на браќата архијереи, свештенството, монаштвото и верниот народ на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија, примете најискрени честитки по повод Вашиот избор, со кој Семудриот Бог, по својата вечна промисла за спасение на сите, Ве […]... [Повеќе...]